24. 3. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na tradiční francouzské jehněčí hachis parmentier s přídavkem červeného vína. Tato bohatá a chutná chuťová kombinace vám jistě zvedne náladu a učaruje vaše chuťové buňky. Sledujte kroky a připravte si lahodné jídlo, které potěší také vaše blízké.
Suroviny
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 400 g brambor
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- soľ, pepř, tymián
Postup
- Na pánvi osmahneme na másle nasekanou cibuli a česnek, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a restujeme dozlatova.
- Přidáme mleté jehněčí maso a podsmažíme dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme tymián.
- Přilijeme červené víno a necháme vařit asi 10 minut, dokud většina tekutiny neodpaří.
- Na druhé pánvi uvaříme brambory ve slané vodě, scedíme je a přidáme máslo a mléko. Rozmačkáme do hladké kaše a osolíme.
- Do zapékací mísy vložíme vrstvu jehněčí směsi a poté vrstvu bramborové kaše.
- Povrch můžeme posypat strouhaným sýrem nebo ho ozdobit rozmačkanými bramborovými lupínky.
- Dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20-30 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Po vychladnutí můžeme podávat s čerstvým chlebem a sklenkou červeného vína.




