24. 8. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo jehněčího ragú s čerstvými bylinkami, skvělý recept, který přinese na váš stůl chuť jara. Tento recept je ideální pro milovníky intenzivních chutí a aromatických bylinek. Jehněčí maso, pomalu dušené do měkka s čerstvými bylinkami jako jsou rozmarýn, tymián a majoránka, vytváří nezapomenutelnou chuťovou harmonii. Vyzkoušejte náš jednoduchý postup a připravte si lahodné jehněčí ragú, které oslní vaše hosty a stane se oblíbeným kouskem vaší kuchařské sbírky.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostky
- 250 g brambor, nakrájených na kostky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička čerstvé petrželky, nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte jehněčí kostky a opečte je dozlatova z každé strany. Vyjměte maso a odložte stranou.
- Do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatit.
- Přidejte mrkev a brambory a smažte dalších několik minut.
- Vraťte maso do hrnce, přidejte rajčatový protlak, rozmarýn, tymián a mírně osolte a opepřete. Vše promíchejte.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud maso není měkké a zelenina uvařená.
- Těsně před podáváním přidejte nasekanou petrželku a promíchejte. Případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.




