11. 12. 2025
Autor: Petr Kolář
Kimchi – korejský pikantní kvašený zelí
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejský pokrm, který je známý pro svoji pikantní chuť a bohatou šťavnatost. Toto kvašené zelí je plné probiotik a vitamínů, což jej činí skvělou volbou pro zdravou stravu. Naučte se, jak si připravit domácí kimchi a poznat tajemství korejské kuchyně!

Suroviny

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 4 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce krevetové pasty (může se vynechat pro vegetariány)
  • 2 lžíce koření kimchi
  • 1 lžíce koření gochugaru (korejská červená paprika)
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa

Postup

  1. Čínské zelí nakrájejte na menší kusy a vložte do velké mísy.
  2. Přidejte sůl a cukr a důkladně promíchejte. Nechte působit 2-3 hodiny, aby zelí povolilo.
  3. Přidejte česnek, krevetovou pastu, koření kimchi, gochugaru, mrkev, cibuli, rybí omáčku a rýžový ocet.
  4. Dobře promíchejte, až jsou všechny suroviny rovnoměrně rozprostřeny.
  5. Přesuňte kimchi do skleněných nebo keramických nádob a ujistěte se, že jsou všechny suroviny ponořeny v šťávě, kterou zelí vypustilo.
  6. Pokryjte nádoby uzavíracími víčky a nechte kvasit 2-3 dny při pokojové teplotě.
  7. Poté přemístěte kimchi do ledničky, kde nechte dozrávat další týden, až bude mít dokonalou chuť.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *