11. 12. 2025
Autor: Petr Kolář

zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který je známý pro svoji pikantní chuť a bohatou šťavnatost. Toto kvašené zelí je plné probiotik a vitamínů, což jej činí skvělou volbou pro zdravou stravu. Naučte se, jak si připravit domácí kimchi a poznat tajemství korejské kuchyně!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce krevetové pasty (může se vynechat pro vegetariány)
- 2 lžíce koření kimchi
- 1 lžíce koření gochugaru (korejská červená paprika)
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
Postup
- Čínské zelí nakrájejte na menší kusy a vložte do velké mísy.
- Přidejte sůl a cukr a důkladně promíchejte. Nechte působit 2-3 hodiny, aby zelí povolilo.
- Přidejte česnek, krevetovou pastu, koření kimchi, gochugaru, mrkev, cibuli, rybí omáčku a rýžový ocet.
- Dobře promíchejte, až jsou všechny suroviny rovnoměrně rozprostřeny.
- Přesuňte kimchi do skleněných nebo keramických nádob a ujistěte se, že jsou všechny suroviny ponořeny v šťávě, kterou zelí vypustilo.
- Pokryjte nádoby uzavíracími víčky a nechte kvasit 2-3 dny při pokojové teplotě.
- Poté přemístěte kimchi do ledničky, kde nechte dozrávat další týden, až bude mít dokonalou chuť.




