13. 11. 2025
Autor: Petr Kolář

zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejský pokrm, který se skládá z kvašené zeleniny, převážně zelí. Tento lahodný a osvěžující pokrm je plný probiotik, které jsou pro naše trávení velmi prospěšné. Naučte se připravit si domácí kimchi a užijte si exotickou chuť Koreje přímo ve vaší kuchyni. S naším receptem na kimchi se stanete skutečným mistrem v přípravě korejských specialit.
Suroviny
- 1 kg čínského zelí
- 100 g mořské soli
- 4 stroužky česneku
- 1 kus zázvoru (asi 5 cm)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- 1 malá jablko
- 3 lžíce korejské papriky (gochugaru)
- 1 lžíce rybí omáčky
Postup
- Čínské zelí rozřízněme na čtvrtky podélně a nasolme ho v misce s mořskou solí. Necháme ho asi 2-3 hodiny odstát, aby povolilo.
- Mezitím si připravíme koření. Nastrouháme zázvor, cibuli, mrkev, šalotku a jablko. Česnek prolisujeme.
- V misce smícháme nakrájené zeleniny, korejskou papriku, rybí omáčku a vše důkladně promícháme. Vznikne nám pikantní pasta.
- Zelí promícháme s uvolněnou šťávou a následně ho důkladně opláchneme pod tekoucí vodou.
- Na každý kus zelí naneseme pikantní pastu a vložíme do skleněné dózy, kterou uzavřeme víčkem.
- Dno dózy přikryjeme listem z čínského zelí, aby se zelí nekontaminovalo a v místě, kde se zelí dotýká víčka, může vystoupat plyn.
- Kimchi necháme fermentovat mimo chlad po dobu 2-3 dnů, potom můžeme uložit do chladničky. Po 1-2 týdnech je hotové k jídlu.




