Kimchi je tradiční korejská specialita, která spojuje pikantní chuť s jedinečným kvašeným aroma. Tento recept vám ukáže, jak snadno si doma připravit lahodný kimchi plný živých bakterií pro vaše trávení. Vyzkoušejte tento tradiční korejský pokrm a nechte se okouzlit jeho intenzivní chutí!
Suroviny
- 1 hlávka zelí napa
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 100g ředkviček
- 100g sojových klíčků
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce mleté chilli papriky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Postup
- Kapustu a zeleninu ořízneme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Necháme odstát asi hodinu, aby zelenina pustila šťávu.
- V misce smícháme rybí omáčku, chilli papriku, cukr a česnek a přidáme k nakládané zelenině.
- Vše důkladně promícháme, aby se koření rovnoměrně rozložilo mezi zeleninou. Nechte odstát ještě další hodinu.
- Přendejme zeleninu do sklenic a dobře ji do nich zatlačíme, aby na ní byla stále voda z pustené šťávy. Sklenice uzavřeme a necháme fermentovat při pokojové teplotě 2-3 dny.
- Po uplynutí doby můžeme kimchi skladovat v lednici a konzumovat postupně. Chutná vynikajícě jako příloha k masovým nebo rybím pokrmům.




