25. 11. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento klasický recept na quiche Lorraine s lahodnou šunkou. Jemné těsto, smetanový krém a vrstva šunky vám zajistí skvělou chuťovou explozi. Ideální pokrm pro brunch nebo lehký oběd. Sledujte návod na přípravu a užijte si lahodnou quiche Lorraine doma!
Suroviny
- 230 g lívanecké mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostky
- 1 vajce
- 200 g nasekaného uzeného šunky
- 100 g nastrouhaného sýra Gruyère
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 vajíčka
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V míse smíchejte mouku s máslem, přidejte vajíčko a rychle zpracujte těsto, které nechte v lednici odpočívat minimálně 30 minut.
- Těsto rozválejte a vyložte jím formu na quiche. Propíchejte vidličkou a předehřejte troubu na 180 stupňů C.
- Na těsto vložte nasekanou šunku a sýr.
- V misce smíchejte smetanu se žloutky, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř.
- Ztuželému krému nalijte do formy a dejte péct asi 30-40 minut do zlatavé barvy.
- Po vychladnutí podávejte s čerstvou zeleninou.




