20. 9. 2025
Autor: Dana Novotná
Klasický štrúdl s jablky
zdroj: Recepty 24/7

Klasický štrúdl⁢ s jablky je tradiční rakouský dezert, ⁢který si‌ zamilujete! ‍Tento recept⁣ vám⁤ ukáže,⁤ jak snadno⁤ a ⁣rychle připravit‍ lahodný štrúdl plněný sladkými jablky a skořicí. ‌Vyzkoušejte ​ho ještě dnes a‍ užijte si chuťový zážitek ⁢plný ​tradice a nostalgie.

Suroviny

  • 400 g lístkového⁣ cesta
  • 4 středně velká jablka
  • 80 g másla
  • 60‌ g krupicového ⁢cukru
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z 1 citronu
  • strouhaná citrónová ‍kůra
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve si připravíme‍ náplň. ​Jablka ⁣oloupeme, zbavíme‌ jádřinců a⁢ nakrájíme na⁤ tenké ⁢plátky.
  2. Na ​pánvi rozpustíme máslo a přidáme jablka, ⁤krupicový⁤ cukr,⁤ skořici, citrónovou šťávu a kůru, a špetku soli. ‍Směs dusíme asi 10 minut, dokud jablka nezměknou.
  3. Lístkové cesto rozprostřeme⁢ na čistém plátně a rozválíme na tenký plát.
  4. Na cesto rozprostřeme jablkovou náplň a‍ pečlivě ⁤zabalíme do štrúdlu. Důkladně ‌ucpeme konce a⁣ uložíme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Vložíme​ do předehřáté ⁤trouby na⁣ 180°C a pečeme asi⁤ 30-40 minut, dokud⁢ štrúdl nezezlátne.
  6. Hotový štrúdl necháme trochu vychladnout ⁢a podáváme ⁣nejlépe​ s vanilkovou omáčkou‌ nebo šlehačkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *