29. 10. 2025
Autor: Ivana Černá
Koláče z kynutého těsta
zdroj: Recepty 24/7

Objevte osvědčený recept na lahodné koláče z kynutého těsta! Tento tradiční český dezert je ideální pro rodinné oslavy, svátky nebo jen jako sladká odměna k vaší kávě. V našem receptu se dozvíte, jak na křehké a nadýchané těsto, které je základem pro různé náplně – od klasických tvarohových po ovocné s sezónními plody. Přinášíme vám podrobný postup a tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku. Vsaďte na tradici a připravte si ty nejlepší kynuté koláče, které očarují každého!

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
  • 80 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • Na náplň: tvaroh, povidla, ovoce, maková nebo ořechová náplň dle chuti

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku a na střed udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte trochu cukru a mléka a nechte droždí zkvasit.
  2. Zbytek mléka, cukr, sůl a vejce přidejte k mouce a vypracujte těsto. Těsto by mělo být hladké a mírně lepivé.
  3. Přidejte změklé máslo a důkladně zapracujte do těsta. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, než se objem zdvojnásobí.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, které vyválíte a naplníte připravenou náplní dle vaší chuti.
  5. Formujte koláče, které kladete na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Nechte ještě asi 15 minut kynout na plechu, poté potřete koláče rozšlehaným vejcem.
  7. Peci v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud koláče nejsou zlatavé.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *