29. 10. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objevte osvědčený recept na lahodné koláče z kynutého těsta! Tento tradiční český dezert je ideální pro rodinné oslavy, svátky nebo jen jako sladká odměna k vaší kávě. V našem receptu se dozvíte, jak na křehké a nadýchané těsto, které je základem pro různé náplně – od klasických tvarohových po ovocné s sezónními plody. Přinášíme vám podrobný postup a tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku. Vsaďte na tradici a připravte si ty nejlepší kynuté koláče, které očarují každého!
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
- 80 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g másla
- Na náplň: tvaroh, povidla, ovoce, maková nebo ořechová náplň dle chuti
Postup
- Do mísy prosejte mouku a na střed udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přidejte trochu cukru a mléka a nechte droždí zkvasit.
- Zbytek mléka, cukr, sůl a vejce přidejte k mouce a vypracujte těsto. Těsto by mělo být hladké a mírně lepivé.
- Přidejte změklé máslo a důkladně zapracujte do těsta. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, než se objem zdvojnásobí.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, které vyválíte a naplníte připravenou náplní dle vaší chuti.
- Formujte koláče, které kladete na plech vyložený pečicím papírem.
- Nechte ještě asi 15 minut kynout na plechu, poté potřete koláče rozšlehaným vejcem.
- Peci v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud koláče nejsou zlatavé.




