17. 9. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objevte tradiční český recept na Krkonošské kyselo s kroupami. Tento uklidňující a vydatný pokrm kombinuje kyselý chléb kvásek, houby a kroupy pro jedinečný chuťový zážitek. Ideální recept pro chladné dny! Klikněte a získejte recept krok za krokem.
Suroviny
- 200 g žitné mouky
- 2 l vody
- 2 lžičky soli
- 1 kávová lžička kmínu
- 100 g kroup
- 1 menší cibule
- 200 g uzeného masa
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- octa
- 2 vejce
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek z vody a žitné mouky. Směs necháme asi 12 hodin kvasit na teplém místě.
- Kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Do vykvašené směsi přidáme uvařené kroupy, na drobno nakrájenou cibuli, uzené maso nakrájené na kostičky, nadrobno nakrájený česnek, kmín, a vše dáme vařit.
- Polévku osolíme, okyselíme octem a dochutíme majoránkou. Necháme vařit asi 30 minut.
- Ke konci vaření do polévky rozklepneme vejce a necháme je poštvou vatě.
- Před podáváním můžeme polévku ještě dochutit a podávat s chlebem.




