17. 9. 2025
Autor: Ivana Černá
Krkonošské kyselo s kroupami
zdroj: Recepty 24/7

Objevte tradiční český recept na Krkonošské kyselo s kroupami. Tento uklidňující a vydatný pokrm kombinuje kyselý chléb kvásek, houby a kroupy pro jedinečný chuťový zážitek. Ideální recept pro chladné dny! Klikněte a získejte recept krok za krokem.

Suroviny

  • 200 g žitné mouky
  • 2 l vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 100 g kroup
  • 1 menší cibule
  • 200 g uzeného masa
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • octa
  • 2 vejce

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek z vody a žitné mouky. Směs necháme asi 12 hodin kvasit na teplém místě.
  2. Kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě.
  3. Do vykvašené směsi přidáme uvařené kroupy, na drobno nakrájenou cibuli, uzené maso nakrájené na kostičky, nadrobno nakrájený česnek, kmín, a vše dáme vařit.
  4. Polévku osolíme, okyselíme octem a dochutíme majoránkou. Necháme vařit asi 30 minut.
  5. Ke konci vaření do polévky rozklepneme vejce a necháme je poštvou vatě.
  6. Před podáváním můžeme polévku ještě dochutit a podávat s chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *