23. 12. 2025
Autor: Veronika Seidlová
Kulajda s houbami a smetanou
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte recept na tradiční českou polévku Kulajdu s houbami a smetanou? Naše chuťově bohatá varianta vám poskytne dokonalou kombinaci hříbků, brambor, vejce a smetany. Připravte si jednoduchou, chutnou a sýtou večeři s naším receptem na Kulajdu s houbami a smetanou.

Suroviny

  • 500g čerstvých hub
  • 2 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 vajíčko
  • 1 citron
  • petržel na ozdobení
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na začátku si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky.
  2. Cibuli nakrájejte a společně s bramborami orestujte na pánvi s máslem.
  3. Přidejte nakrájené houby a nechte je chvíli dusit.
  4. Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se všechno spojilo a mouka chvíli osmahnula.
  5. Postupně zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit do změknutí brambor.
  6. Nakonec přidejte smetanu ke šlehání, drcený kmín, majoránku a mletou papriku.
  7. Přiveďte k varu a nechte chvíli provařit, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
  8. Přidáme zakysanou smetanu, vajíčko a šťávu z citronu a dobře promícháme.
  9. Omáčku dochutíme solí a pepřem a případně přidáme ještě citronovou šťávu dle chuti.
  10. Po uvaření omáčku můžeme podávat posypanou drobně nasekanou petrželí.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *