23. 12. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční českou polévku Kulajdu s houbami a smetanou? Naše chuťově bohatá varianta vám poskytne dokonalou kombinaci hříbků, brambor, vejce a smetany. Připravte si jednoduchou, chutnou a sýtou večeři s naším receptem na Kulajdu s houbami a smetanou.
Suroviny
- 500g čerstvých hub
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté papriky
- 1 vajíčko
- 1 citron
- petržel na ozdobení
- sůl, pepř
Postup
- Na začátku si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky.
- Cibuli nakrájejte a společně s bramborami orestujte na pánvi s máslem.
- Přidejte nakrájené houby a nechte je chvíli dusit.
- Přisypte hladkou mouku a promíchejte, aby se všechno spojilo a mouka chvíli osmahnula.
- Postupně zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit do změknutí brambor.
- Nakonec přidejte smetanu ke šlehání, drcený kmín, majoránku a mletou papriku.
- Přiveďte k varu a nechte chvíli provařit, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Přidáme zakysanou smetanu, vajíčko a šťávu z citronu a dobře promícháme.
- Omáčku dochutíme solí a pepřem a případně přidáme ještě citronovou šťávu dle chuti.
- Po uvaření omáčku můžeme podávat posypanou drobně nasekanou petrželí.




