21. 10. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou polévku Kulajda s houbami na chlebíčku. Tato lahodná kombinace bramborové polévky s houbami a vejci na křupavém chlebíčku jistě potěší vaše chuťové buňky. Podívejte se na náš recept a připravte si tuto lahodnou pochoutku doma!
Suroviny
- 4 velké brambory
- 200 g čerstvých hub (např. žampiony)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- sůl, pepř, majoránka, kopr
- chleba na připravení chlebíčků
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek nasekejte.
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
- V hrnci osmahněte cibuli s česnekem, přidejte houby a brambory a krátce restujte.
- Přilijte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte smetanu ke šlehání a nechte na plotně zahřát. Odstavte od plotny.
- V misce smíchejte žloutky se sůlí a pepřem. Postupně vmíchejte trochu horké směsi z hrnce, abyste žloutky nezakaličili, a pak celou směs vmíchejte zpět do hrnce. Ohřejte, ale nenechte už vařit.
- Ochutnejte a dochuťte majoránkou a koprem podle chuti.
- Nastrouhaný chleba osmažte na pánvi dozlatova a nechte vychladnout. Použijte jako podložku pod lžící kulajdy.
- Podávejte horkou s chlebíčkem. Dobrou chuť!




