30. 8. 2025
Autor: Tomáš Zelený

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na tradiční českou polévku kulajdu s jarní zeleninou. Tato krémová polévka plná sytého chuti a čerstvé zeleniny je ideálním jarním jídlem. S naším receptem si snadno připravíte domácí kulajdu, která vás zahřeje a potěší chuťové buňky. Vyzkoušejte tento tradiční český pokrm ještě dnes!
Suroviny
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400 g brambor
- 200 g smetany ke šlehání
- 200 g čerstvého kopru
- 200 g čerstvého petrželového kořene
- 100 g hrášku
- 100 g fazolí
- 50 g másla
- 4 vajíčka
- sůl, pepř, ocet
Postup
- Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kousky.
- V hrnci svařte zeleninový vývar a přidejte do něj brambory. Vařte, dokud nezměknou.
- Přidejte hrášek a fazole a nechte vařit dalších pár minut.
- Přidejte utřený koprový a petrželový kořen a nechte vařit dalších 5 minut.
- Přidejte smetanu a máslo a vmíchejte do polévky.
- Přiveďte k varu a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Na pánvi osmahněte vajíčka, která předem osolte a opepřete.
- Po skončení vaření přidejte nakrájená vajíčka na vrch polévky. Podávejte horké.




