12. 10. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou recepturu na tradiční českou polévku - Kulajdu s pečeným lilkem. Kombinace hladké krémové omáčky s křupavě pečeným lilku jistě potěší Vaše chuťové buňky. Naučte se jak připravit tuto lahodnou pochoutku a udělejte si radost v chladných dnech. S receptem na Kulajdu s pečeným lilkem se stanete nejen skvělým kuchařem, ale také obdivovaným hostitelem.
Suroviny
- 2 větší lilek
- 1 cibule
- 2 brambory
- 200 ml smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička másla
- čerstvý kopr
- sůl, pepř
Postup
- Lilek očistěte, nakrájejte na plátky a osolte. Nechte chvíli odstát.
- Na plechu v troubě opečte lilkové plátky z obou stran dozlatova.
- V hrnci osmahněte na másle na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a zalijte vodou. Vařte do změknutí brambor.
- Přidejte opečené lilek a vařte 5 minut.
- Smetanu smíchejte s hladkou moukou a přilijte do polévky. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Ochutnejte, osolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním posypte nasekaným koprem.




