29. 8. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční českou kulajdu s vejci a křupavým chlebem! Tento lahodný recept vám přinese skvělou kombinaci hladkého bramborového krémového základu s přidanou chuťovou bombovou díky vejci a křupavému chlebu. Ideální volba pro chladné dny, kdy si chcete dopřát teplé a syté jídlo. S námi si snadno připravíte tuto tradiční pochoutku!
Suroviny
- 4 brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř
- 4 vejce
- 4 plátky chleba
- olej na smažení
- petrželka
Postup
- Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme nakrájenou cibuli.
- Přidáme brambory a podusíme je. Poté přidáme hladkou mouku a promícháme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit, dokud brambory nezměknou.
- Přidáme smetanu, kmín, sůl a pepř podle chuti. Necháme provařit.
- Mezitím si na jiné pánvi osmaheme vejce na slunci, aby zůstaly žloutkové. Opečeme i plátky chleba.
- Hotovou kulajdu podáváme s vejci a křupavým chlebem. Ozdobíme petrželkou.




