17. 8. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento tradiční český recept na kulajdu s vejci a uzeninou! Chuťově bohatá polévka z brambor, houbek a smetany se skvěle doplňuje s uzeným masem a vejci. Zaručeně vás zahřeje a potěší vaše chuťové buňky. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si lahodnou kulajdu doma.
Suroviny
- 500g brambor
- 1 cibule
- 100g uzeného masa (např. šunka nebo uzený bůček)
- 2 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce octa
- kmín, majoránka, sůl, pepř
Postup
- Na pánvi si opečeme nakrájenou cibuli a uzeninu, přidáme koření podle chuti.
- Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě do měkka.
- Nakonec k bramborám přidáme smaženou cibuli s uzeninou a zalijeme smetanou smíchanou s moukou.
- Vše povaříme dokud se nezevře, podle potřeby můžeme přilít vodu, aby byla polévka řidší.
- Vejce uvaříme na měkko a nakrájíme na plátky.
- Hotovou kulajdu dochutíme octem, solí a pepřem a podáváme s plátky uvařených vajec.




