21. 10. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si exotické a chutné kuře na bahno brazilského stylu s naším jednoduchým receptem. Tato unikátní brazilská specialita kombinuje šťavnaté kuřecí maso s aromatickými kořením a zemitou chutí bahna, které mu dodává nezaměnitelný charakter a jemnost. V našem receptu najdete přesný postup, jak kuře správně připravit a ugrilovat, aby bylo dokonale křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř. Objevte kouzlo brazilské kuchyně a překvapte své blízké neobvyklým a lahodným jídlem!
Suroviny
- 1 celé kuře
- 1 kg hliněného bahna nebo jílu, vhodného pro pečení
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- Šťáva z 1 citronu
- 200 ml piva (nejlépe tmavý typ)
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 200°C. Kuře důkladně omyjte a osušte.
- Očistěte kuře a vevnitř i zvenku potřete směsí česneku, soli, papriky, pepře a citronové šťávy. Nechte chvíli marinovat.
- Poté kuře celé potřete plynule vrstvou jílu nebo bahna. Ujistěte se, že je kuře kompletně pokryto bez jakýchkoliv prasklin.
- Pečte kuře v předehřáté troubě přibližně 1,5 hodiny, nebo dokud jílová skořápka zcela neztvrdne a nezačne praskat.
- Až bude kuře hotové, vyjměte ho z trouby a nechte chvíli odpočívat. Poté jemně rozbijte skořápku bahna a opatrně ho odstraňte.
- Serve hot with sides of your choice.




