30. 8. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo jednoduchého, ale úžasně chutného receptu na kuře s česnekem a bylinkami! Tento klasický pokrm vám přinese syté chutě s minimem přípravy. Čerstvý česnek a aromatické bylinky jako rozmarýn, tymián a petrželka promění obyčejné kuřecí maso v neodolatelný gurmánský zážitek. Ideální volba pro rodinný oběd nebo pohodovou večeři. Vyzkoušejte náš snadný recept a zamilujte se do bohatých chutí, které osvěží vaše kulinářské dovednosti!
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, petržel)
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron
- Pokud máte rádi: nakrájená zelenina (mrkev, cibule, brambory) na pečení pod kuře
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Kuře omyjte a osušte papírovými ručníky. Vnitřek kuřete osolte a opepřete.
- Česnek oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte ho ve velké míse s nasekanými bylinkami a olivovým olejem.
- Tuto směs vmasírujte do všech částí kuřete, včetně vnitřku. Máte-li rádi, můžete přidat plátky citronu do břišní dutiny kuřete.
- Pokud používáte zeleninu, rozložte ji na dno pekáče a položte na ni kuře.
- Kuře pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu 30 minut, nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části stehna neukazuje 74 stupňů Celsia.
- Po upečení nechte kuře před krájením a podáváním odpočinout asi 10 minut.




