Objavte klasiku francouzské kuchyně s naším lahodným receptem na Coq au Vin – tradiční pokrm z kuřete dušeného ve víně. Naučte se krok za krokem, jak připravit tuto úžasně aromatickou a bohatě dochucenou večeři, která očaruje každého milovníka jídla. Přidání bylinek, koření a vedlejších ingrediencí transformuje jednoduché suroviny na luxusní hostinu. Idealní volba pro víkendový oběd nebo působivou večeři s přáteli. Pusťte se do vaření a užijte si autentický zážitek s Coq au Vin!

Suroviny

  • 1 celé kuře, rozdělené na porce
  • 250 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 500 ml červeného vína (např. Burgundsko)
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 lžíce másla
  • Několik snítek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Na pánvi na středním ohni osmahni kostičky slaniny dozlatova a poté je vyjmě.
  • Na zbylém tuku osmaž kusy kuřete ze všech stran dozlatova. Kuře vyjmě a odlož stranou.
  • V tuk přidej nakrájenou cibuli a mrkev, a restuj až zelenina změkne, poté přidej nasekaný česnek a restuj dalších pár minut.
  • Přidej zpět do pánve kuře a slaninu. Zalij vínem a kuřecím vývarem, přidej rajčatový protlak, tymián a bobkové listy.
  • Osol a opepři podle chuti, přiveď k varu a pak sniž teplotu na mírnou. Nech paprskovat pokryté na mírném ohni 1 až 1,5 hodiny.
  • Během vaření v malé pánvi rozpusť máslo a osmaž na něm žampiony, až budou měkké a zlaté. Pět minut před koncem vaření je přidej do kastrolu s kuřetem a promíchej.
  • Coq au Vin podávej s chlebem nebo bramborovou kaší a posypaný čerstvým tymiánem nebo petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *