5. 9. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo irácké kuchyně s naším receptem pro začátečníky! Od aromatických rýžových jídel až po bohaté masové pokrmy, naučte se snadno připravit tradiční irácké speciality. S našimi podrobnými instrukcemi a tipy získáte vše potřebné pro autentickou chuťovou zkušenost přímo ve vaší kuchyni. Připojte se k nám a prozkoumejte nejen recepty, ale i historii a tradice, které iráckou kuchyni formovaly. Ideální pro kuchaře, kteří chtějí rozšířit své gastronomické horizonty!
Suroviny
- 1 kg jehněčího nebo kuřecího masa, nakrájeného na kousky
- 2 velké cibule, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého skořicového prášku
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Olivový olej
- 300 ml vody nebo vývaru
- Rýže nebo chléb na podávání
Postup
- V hluboké pánvi na středně silném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nebudou sklovité.
- Přidejte maso a opečte ze všech stran dozlatova.
- Přimíchejte všechny koření (koriandr, kmín, skořici, kardamom, hřebíček, kurkumu) a restujte spolu s masem asi 2 minuty, aby se uvolnily chutě koření.
- Přidejte rajčatový protlak, vodu nebo vývar, osolte a opepřete podle chuti. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, zakryjte pokličkou a pomalu dusíte asi 1 hodinu, nebo dokud není maso měkké a omáčka se nezredukuje na požadovanou konzistenci.
- Podávejte s rýží nebo pita chlebem. Dobrou chuť!




