3. 2. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Kushari je tradiční egyptské jídlo, které kombinuje chutě a vůně Orientu. Tato rýžová směs je plná pestrosti a výživných ingrediencí. Kombinace rýže, těstovin, čočky, cizrny a rajčat tvoří harmonickou a lahodnou kombinaci. Připravte si tuto exotickou pochoutku a prozkoumejte bohatou a aromatickou kuchyni Egypta.
Suroviny
- 1 šálek moong dal (žluté čočky)
- 1 šálek rýže
- 1/2 šálku semoliny (hladká krupice)
- 1/4 šálku špagetových těstovin
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička koriandru, mletého
- 1 lžička kmínu, mletého
- 1 lžička červené papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V rendlíku smažte na oleji cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho spolu s cibulí dozlatova.
- Přidejte rajčata, rajčatový protlak, koření (koriandr, kmín, červenou papriku, kurkumu), sůl a pepř. Dobře promíchejte a dusit 5 minut.
- Na pánvi opražte semolinu, dokud nezežloutne a nepočnete cítit praženou vůni.
- V jiném rendlíku uvařte žluté čočky dokud nezměknou.
- V dalším rendlíku uvařte rýži, tak aby zůstala luštit.
- V dalším rendlíku uvařte špagety, dokud nezměknou. Opatrně je promíchejte, aby se neslepily.
- V míse smíchejte uvařené žluté čočky, rýži a špagety. Přidejte připravenou směs s rajčaty a důkladně promíchejte.
- Přidejte praženou semolinu a opět důkladně promíchejte.
- Pokapejte citronovou šťávou a podávejte dohladka.




