29. 10. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné jídlo plné exotických vůní a chutí – kuskus s berberskými kořeními. Tento recept vás okouzlí jedinečnou kombinací orientálních bylinek a koření. Ideální volba pro všechny milovníky pikantních pokrmů. Vyzkoušejte ho ještě dnes a přenesete se na cestu do středovýchodních krajin.
Suroviny
- 1 šálek kuskusu
- 1 a 1/2 šálku vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého skořice
- Špetka kajenského pepře
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Nejprve si povařte vodu nebo vývar a nechte ho zchladnout.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte všechny koření – kmín, koriandr, papriku, skořici a kajenský pepř – a nechte chvíli restovat, aby se aroma uvolnilo.
- Přidejte kuskus do hrnce a promíchejte ho s kořeněnou směsí.
- Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a zakryjte hrnec poklicí. Nechte kuskus asi 5 minut vařit, dokud nevsákne veškerou tekutinu.
- Nakonec kuskus dochuťte solí a pepřem a podávejte posypaný čerstvou petrželkou nebo koriandrem.




