21. 12. 2025
Autor: Jakub Hrdina
Květákové placičky s bylinkovým dipem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo květákových placiček s bylinkovým dipem! Tento recept kombinuje jemnou chuť květáku s čerstvými bylinkami a křupavou texturou, ideální pro lehký oběd nebo jako zdravý snack. Květákové placičky jsou skvělé pro ty, kteří hledají nízkokalorické, ale zároveň chutné jídlo. K placičkám je přiložen jednoduchý návod na bylinkový dip, který dodá vašemu pokrmu svěžest a bohatší chuť. Vyzkoušejte tento jedinečný recept, který osloví celou rodinu!

Suroviny

  • 1 středně velký květák (přibližně 600 g)
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g strouhaného sýra (mozzarella nebo jiný podle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Soľ a pepř dle chuti
  • Olej na smažení

Na bylinkový dip

  • 200 g kysaná smetana nebo bílý jogurt
  • 1 svazek čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka, koriandr)
  • Soľ a černý pepř dle chuti
  • 1 stroužek česneku

Postup

  1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Povařte ve vodě asi 5 minut, až bude poloměkký. Poté květák sceďte a nechte vychladnout.
  2. V misce smíchejte vejce, prolisovaný česnek, soľ, pepř a mouku s práškem do pečiva, aby vznikla hladká směs.
  3. Do směsi přidejte vychladlý květák a strouhaný sýr, a promíchejte tak, aby byly růžičky obalené těstem.
  4. Na pánvi rozehřejte olej. Vezměte lžíci těsta a opražte z obou stran dozlatova, každou placičku smažte asi 3-4 minuty z každé strany.
  5. Mezitím si připravte dip. Smíchejte kysanou smetanu nebo bílý jogurt, jemně nasekané bylinky, přidajte prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti a dobře promíchejte.
  6. Hotové placičky podávejte ihned, nejlépe s připraveným bylinkovým dipem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *