19. 12. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční irácký fazolek s olivovým olejem, známý jako Loubieh bi Zait. Tato lahodná a zdravá pokrm je plný chutí a aromat, které si zamilujete. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si skvělou iráckou pochoutku doma!
Suroviny
- 400g nakrájených fazolí
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Čerstvý petržel na ozdobu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a nechte chvíli restovat, dokud nezačne vonět.
- Přisypte kmín a koriandr a nechte chvíli restovat, dokud se neprojeví jejich aroma.
- Přidejte rajčata a vařte asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpustí v omáčce.
- Přidejte nakrájené fazole a zalijte trochou vody, aby bylo vše pokryté.
- Vařte fazolík na mírném plameni asi 20-30 minut, dokud fazole nezměknou.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a nechte fazolík ještě chviličku provařit.
- Servírujte fazole posypané nasekanou petrželkou a pokud chcete, můžete je podávat s chlebem nebo rýží.




