24. 8. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo marocké kuchyně s naším receptem na kuřecí tajine s olivami. Tento tradiční pokrm, plný bohatých chutí a exotických koření, přináší na váš stůl nezapomenutelný gastronomický zážitek. S kvalitními surovinami a podrobným postupem vás naučíme, jak připravit autentický tajine, který oslní vaše smysly. Kombinace pomalu vařeného kuřete, zelených oliv a aromatických koření vytváří dokonalou harmonii chutí. Připravte se na cestu do srdce Maroka s každým kouskem tohoto lahodného jídla. Navštivte naši stránku pro recept a mnoho dalších inspirací!
Suroviny
- 1 kg kuřecích stehenních řízků bez kosti
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky skořice
- Špetka šafránu
- Sůl a pepř podle chuti
- 500 ml kuřecího vývaru
- 150 g zelených oliv, vykostěných
- 1 citron, nakrájený na plátky
- Čerstvá koriandr nebo petržel pro ozdobu
Postup
- Na velké pánvi nebo v tajine zahřejte olivový olej na střední teplotě.
- Přidejte kuřecí kousky a osmahněte je ze všech stran dozlatova. Vyjměte kuře a odložte stranou.
- Na stejné pánvi přidejte cibulku a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnat.
- Přidejte zbylé koření (kurkumu, zázvor, kmín, skořici, šafrán), sůl a pepř a míchejte asi minutu, dokud koření nezačne vonět.
- Vraťte kuře do pánve a přidejte kuřecí vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a dusíte zakryté asi 30 minut.
- Přidejte olivy a plátky citronu a vařte dalších 10 minut, než se kuře úplně nezměkne a omáčka neztuží.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním posypte tajine čerstvým koriandrem nebo petrželí.




