14. 9. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo marocké kuchyně s receptem na tradiční tagine s kuřetem. Tento bohatý a aromatický pokrm kombinuje šťavnaté kousky kuřete s exotickými kořením, jako jsou skořice, koriandr a kurkuma. V našem receptu se dozvíte, jak správně připravit a uvařit tagine tak, aby maso bylo krásně měkké a omáčka pěkně hustá. Přinášíme tipy na správné dochucení a doporučení pro ideální přílohy, které výborně doplní jedinečnou chuť tohoto marockého jídla. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na marocké tagine s kuřetem a přeneste si kousek Maroka přímo na váš jídelní stůl!
Suroviny
- 500 g kuřecích stehen nebo prsou, nakrájených na kousky
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky koření harissa nebo jiného pikantního koření
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1 malá konzerva cizrny, vypláchnuté a odkapané
- 4 velké mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 100 g sušených meruněk, nakrájených na poloviny
- 1 malý svazek čerstvého koriandru, nasekaný
- 1 malý svazek čerstvé petrželky, nasekaný
Postup
- V tajine nebo v hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a přidejte kuřecí maso. Opečte dozlatova asi 5 minut.
- Přidejte cibuli a česnek, smažte do změknutí. Pak přidejte zázvor, kurkumu, skořici, kmín a harissu a míchejte asi 1 minutu, dokud koření nezačne vonět.
- Zalijte kuřecí vývarem, přidejte šťávu z citronu a mrkev. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte pomaletu na mírném ohni asi 25 minut.
- Přidejte cizrnu a sušené meruňky, a vařte dalších 10 minut nebo dokud kuře není úplně měkké a mrkev je měkká.
- Tagine před podáváním posypte nasekaným koriandrem a petrželkou.




