21. 8. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte exotické chutě severní Afriky s naším receptem na Marocké tajine s kuřecím masem. Tajine, tradiční marocký pokrm, je připravován v speciální keramické nádobě, která masu dodává jedinečnou šťavnatost a aroma. Náš recept využívá bohaté kombinace koření, jako je koriandr, skořice a cumin, spolu s čerstvými surovinami, včetně cibule, česneku a rajčat, které dohromady vytvářejí nepřekonatelnou chuťovou symfonii. Ideální pokrm pro zvláštní příležitosti nebo pro oživení vašeho týdenního jídelníčku. Připravte se na kulinářskou cestu do Maroka s naším snadno následovatelným receptem a dopřejte si kousek exotiky přímo u vás doma.
Suroviny
- 500 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků, nakrájených na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté kurkumy
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 400 ml kuřecího vývaru
- 4 velké mrkve, nakrájené na kousky
- 100 g sušených švestek nebo meruněk
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvá koriandr nebo petrželka na ozdobení
Postup
- V hrnci opečte kuřecí maso na olivovém oleji dozlatova a odložte stranou.
- V tom samém hrnci přidejte trochu oleje, pokud je potřeba, a zpěňte na něm nakrájenou cibuli a česnek, až se zezlátnou.
- Přidejte zázvor, kurkumu, koriandr, kmín a skořici. Restujte asi minutu, dokud nezačnou vonět.
- Vraťte kuřecí maso do hrnce a přidejte nakrájená rajčata, kuřecí vývar, mrkve a sušené švestky nebo meruňky.
- Osolte a opepřete dle chuti a promíchejte. Přiklopte a nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso není měkké a zelenina měkká.
- Případně přidávejte vodu nebo vývar, pokud je třeba více tekutiny.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželkou.




