Objavte kouzelnou chutí jižní Indie s receptem na Masala dosa s bramborovou náplní – dokonale křupavé palačinky plněné pikantními bramborami, které rozzáří vaši chuť k jídlu. Připravte si tento tradiční pokrm přímo u vás doma se snadno dostupnými ingrediencemi. Vhodný pro vegetariány, ideální na snídani nebo jako lehký oběd. Recept krok za krokem!
Suroviny
- 1 šálek rýžové mouky
- 1/4 šálku mouky z černého gramu (urad dal)
- 2 lžíce kyselého jogurtu
- 1/2 lžičky kvasnicového prášku
- 1/2 šálku vody pro těsto
- Sůl podle chuti
- Olej pro smažení
- Na bramborovou náplň:
- 2 velké brambory, vařené, oloupané a rozmačkané
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 malá cibule, nakrájená
- 1 zelené čili, nakrájené
- Několik kari listů
- Sůl podle chuti
- Voda, pokud je třeba
Postup
- V míse smíchejte rýžovou mouku, mouku z černého gramu, kyselý jogurt, kvasnicový prášek a sůl. Přidávejte vodu a míchejte, dokud těsto nebudou hladké. Nechte těsto odpočívat nejméně 8 hodin nebo přes noc.
- Připravte bramborovou náplň: Na pánvi zahřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Jakmile začnou praskat, přidejte cibuli, zelené čili, kari listy a kurkumu. Smažte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte rozmačkané brambory, sůl a trochu vody, pokud je náplň příliš suchá. Vše dobře promíchejte a vařte několik minut, dokud směs není dobře zahřátá. Odstraňte z tepla a odložte.
- Zahřejte tavi na střední plamen. Kápněte trochu oleje na tavu a rozetřete jej po celé ploše.
- Pro každou dosu nalijte trochu těsta na tavu a rozprostřete jej do tenkého, kruhového tvaru. Smažte, dokud nedosa nezačne po okrajích hnědnout, poté ji obrátit a osmažit z druhé strany.
- Přidejte dvě lžíce bramborové náplně do středu dosy, rozetřete ji. Z obou stran dosu přehněte, aby se náplň zakryla.
- Podejte masala dosa horké s čatní nebo sambar.




