Objevte kouzlo jihoindické kuchyně s receptem na Masala Dosa s omáčkou Sambar! Tento tradiční pokrm, oblíbený pro svou křupavou dosu plněnou pikantní bramborovou masalou a doprovázenou bohatou a kořeněnou omáčkou Sambar, je ideální na jakékoli období roku. V našem podrobném receptu se dozvíte, jak připravit perfektně tenké dosy a aromatickou náplň, stejně jako tajemství výroby autentického Sambaru, který jídlo povznese na další úroveň. Připravte se na gastronomický zážitek, který potěší vaše chuťové buňky a přinese kousek Indie přímo na váš stůl.

Suroviny

  • Masala Dosa těsto:
    • 1 šálek rýže
    • 1/3 šálku urad dal (černé gramové štípance)
    • 1/4 čajové lžičky methi semena (fenugreek)
    • Voda pro namáčení a mletí
    • Soľ podľa chuti
  • Masala Dosa náplň:
    • 5 velkých brambor, oloupaných, vařených a rozdrcených
    • 1 velká cibule, jemně nakrájená
    • 2 lžíce oleje
    • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
    • 1/4 čajové lžičky kurkumy
    • 2 zelené čili, jemně nakrájené
    • Šťáva z jednoho limetky
    • Soľ podľa chuti
  • Sambar:
    • 1/2 šálku toor dal (hrachové štípance)
    • 1 lžíce tamarindové pasty
    • 1 velká rajče, nakrájené na kousky
    • 1 lžící sambhar prášek
    • 1 malá mrkev, nakrájená
    • 1 malá cuketa, nakrájená
    • 1/4 šálku podzemnice olejná, nakrájená na kostky
    • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
    • Několik kari listů
    • Soľ podľa chuti

Postup

  • Příprava dosa těsta:
    • Namáčejte rýže, urad dal a methi semena společně alespoň 4 hodiny.
    • Slijte vodu a umixujte ingredience do hladka. Přidejte vodu podle potřeby pro dosažení konzistence těsta na palacinke.
    • Nechejte těsto fermentovat přes noc nebo minimálně 8 hodin ve teplém místě.
    • Přidejte soľ do těsta před samotným pečením dos.
  • Příprava masala dosa náplně:
    • V hluboké pánvi zahřejte olej a přidejte hořčičná semínka.
    • Jakmile semínka začnou praskat, přidejte cibuli a chili a smažte, dokud nebude cibule průhledná.
    • Přidejte kurkumu a rozdrcené brambory, dobře promíchejte a orestujte několik minut.
    • Oddělejte z plamene a přidejte šťávu z limetky a soľ.
  • Příprava sambharu:
    • Uvařte toor dal v tlakovém hrnci dokud není měkký.
    • V hluboké pánvi ohřejte olej, přidejte hořčičná semínka, až začnou praskat, přidejte kari listy.
    • Přidejte mrkev, cukety a podzemnicu olejnou a smažte několik minut.
    • Přidejte rajčata, sambhar prášek a vodu a vařte, dokud nejsou zelenina měkká.
    • Přidejte vařený dal, tamarindovou pastu a soľ a povařte dalších 10 minut.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *