8. 9. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácí omáčky z čerstvých rajčat Tikka! Tento recept přináší jedinečnou směs koření a svěžích rajčat, která je ideální pro doplnění vašich oblíbených indických jídel. Omáčka je plná chutí, snadno připravitelná a perfektně doplní kuře, tofu nebo zeleninu. Krok za krokem vás provedeme přípravou této aromatické omáčky, která z vaší kuchyně udělá pravou indickou restauraci. Zkuste tento recept a přesvědčte se, že nejlepší omáčka na tikka masala se rodí přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g čerstvých zralých rajčat
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky mletého chilli
- 1 lžička garam masala
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- 200 ml smetany nebo kokosového mléka (volitelné)
Postup
- Nakrájejte rajčata na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
- V hluboké pánvi nebo rendlíku zahřejte rostlinný olej a přidejte nasekanou cibuli. Smažte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty, aby se aroma uvolnilo.
- Přisypte mletý koriandr, kmín, kurkumu a chilli. Smažte, dokud nezačne směs vonět, asi 1 minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata do pánve a promíchejte. Vařte na středním plameni po dobu 10-15 minut, dokud rajčata neuvolní svou šťávu a začnou se rozpadat.
- Pro hladší strukturu omáčky můžete směs rozmixovat ponorným mixérem, ale není to nutné.
- Podle chuti osolte a přidejte garam masala. Pokud chcete, přidejte smetanu nebo kokosové mléko pro krémovější texturu a lahodnější chuť.
- Nechejte omáčku povařit na mírném ohni asi 5 minut, aby všechny chutě dobře prolnuly.
- Před podáváním omáčku posypte nasekaným čerstvým koriandrem.




