9. 5. 2024
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Osso buco alla Milanese je tradiční italský recept na křehké a lahodné hovězí žebříčky s omáčkou z plátků rajčat, koření a bílého vína. Tento jedinečný pokrm je oblíbený pro svou bohatou chuť a jednoduchou přípravu. Vyzkoušejte tento recept a okusíte kousek italské kuchyně přímo u vás doma!
Suroviny:
- 4 kusy telecího kolíka s kostí
- Soľ a čierne korenie
- Múka na obalenie mäsa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 400 g paradajok z konzervy, nasekané
- 200 ml bieleho vína
- Šťava a kôra z 1 citróna
- 1 lyžica nasekaného petržlenu
Postup:
- Mäso osušte kuchynským papierom a osolte a okorenite z oboch strán.
- V hlbšej panvici rozohrejte olej a obaľte telečie kolíky v múke.
- Opražte mäso z oboch strán do zlatista a potom ho vyberte z panvice a odložte.
- Do panvice pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a opražte ich do mäkka.
- Potom pridajte paradajky z konzervy, bielym víno, hovädzí vývar, šťavu a kôru z citróna.
- Vráťte mäso späť do panvice a nechajte všetko spolu variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, až kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Podávajte posypané nasekaným petržlenom a prípadne s cestovinami alebo zemiakovou kašou.





