1. 5. 2024
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Osso buco s gremolatou – tradiční italské jídlo připravené z telecích kotlet s aromatickou a osvěžující gremolatou. Objevte lahodnou kombinaci chuťových vjemů v jednom talíři! Naučte se, jak připravit tento lahodný recept doma.
Suroviny
- 4 kusy telecího masem s kostí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 stonka celeru, nakrájená na kostičky
- 400g rajčat z konzervy, nasekaných
- 250ml hovězího vývaru
- 250ml bílého vína
- sůl, pepř, sušené oregano podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte telecí maso z obou stran dozlatova. Odstavte.
- Do hlubšího hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer a restujte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte rajčata z konzervy, hovězí vývar a bílé víno. Přiveďte k varu.
- Vrátte telecí maso zpět do hrnce a nechte dusit pokryté asi 1-2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Případně dochuťte solí, pepřem a sušeným oreganem.
Gremolata
- 1 citron, kůra nastrouhaná
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 stroužek česneku, mačkaný
Postup na gremolatu
- V misce smíchejte citronovou kůru, petrželku a mačkaný česnek.
- Po uvaření osso buco podávejte s gremolatou na vrchu pro osvěžení chuti.




