1. 12. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Ochutnejte kouzlo pravé indické kuchyně s naším receptem na ostrý kuřecí tikka masala! Tento oblíbený pokrm kombinuje kousky pikantně marinovaného kuřete s bohatou a krémovou omáčkou, která pohladí vaše chuťové buňky. Naučte se, jak připravit tento klasický recept krok za krokem, a přizpůsobte si úroveň pálivosti podle svého gusta. Ideální pokrm pro večeři s rodinou nebo jako hlavní chod na večírku s přáteli. Nezapomeňte podávat s čerstvou naan nebo rýží basmati pro dokonalý gastronomický zážitek. Otestujte tento exotický recept dnes a přeneste si trochu Indie přímo na váš stůl!
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1-2 lžičky mletého červeného chilli (nebo podle chuti)
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 400 g konzervovaných rajčat
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička garam masala
- 1 lžíce cukru
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- V hluboké pánvi nebo woku rozehřejte olej a osmahněte nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáte česnek a zázvor a restujte další 2 minuty.
- Přidejte mleté koření (chilli, kurkumu, koriandr, kmín) a restujte asi minutu, dokud nezačne krásně vonět.
- Přidejte nakrájená kuřecí prsa a opečte je ze všech stran, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu.
- Přilijte konzervovaná rajčata, rajčatový protlak a promíchejte. Vařte na středním ohni 10 minut, občas promíchejte.
- Poté přilijte kokosové mléko, přidejte cukr, garam masala a šťávu z limetky. Ochutnejte a dle potřeby dosolte a opepřete. Vařte na mírném ohni dalších 10-15 minut nebo dokud kuře není úplně měkké a omáčka zhoustne.
- Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem a klidně s rýží nebo naan chlebem.




