12. 10. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo brazilské kuchyně s receptem na Pão de queijo s bazalkou! Tento tradiční sýrový chléb z tapiokového škrobu dostává osvěžující twist s přídavkem čerstvé bazalky, která perfektně doplní jeho krémovou texturu a lahodnou chuť. Ideální pro snídani, svačinu nebo jako originální příloha k vaší večeři. Navštivte náš blog a zjistěte, jak jednoduše si můžete Pão de queijo připravit doma a užít si kousek Brazílie kdykoli máte chuť!
Suroviny
- 250 ml mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 čajová lžička soli
- 500 g tapiokového škrobu
- 200 g strouhaného sýra (např. mozzarella)
- 2 středně velká vejce
- 2 polévkové lžíce čerstvé nasekané bazalky
Postup
- Ve středně velkém hrnci přiveďte mléko, olej a sůl k varu.
- Po dosažení varu odstavte hrnec z ohně a do horké směsi vmíchejte tapiokový škrob. Míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmotnost, která se začne oddělovat od stěn hrnce.
- Ostře odstavte směs stranou a nechte ji vychladnout po dobu asi 10 minut, aby se dala lépe zpracovávat.
- Přidejte vejce, strouhaný sýr a bazalku do vychladlé tapiokové směsi. Vše pečlivě promíchejte do hladkého těsta.
- Formujte z těsta malé kuličky o velikosti asi 2 cm v průměru a kladte je na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem, protože se během pečení trochu zvětší.
- Pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut, nebo dokud nejsou kuličky zlatové a nadýchané.
- Hotový pão de queijo s bazalkou podávejte teplý nebo vlažný.




