18. 9. 2025
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Pecan pie, či-li americký koláč s vlašskými ořechy a javorovým sirupem je lahodným dezertem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Naučte se připravit tento tradiční recept a rozmazlete své chuťové buňky jedinečnou kombinací sladkého a oříškového. Zkuste pecan pie a nechte se unést americkou kuchyní! Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 200 g nasekaných pekanových ořechů
- 150 g hnědého cukru
- 100 g medu
- 3 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Smíchejte mouku, máslo, vejce a sůl a vytvořte z toho hladké těsto. Dejte ho alespoň na 30 minut do lednice.
- Vymažte formu a vytlačte do ní těsto. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Pečte těsto 10 minut a pak ho nechte vychladnout.
- Na těsto dejte nasekané pekanové ořechy. Smíchejte hnědý cukr, med, vejce, smetanu a vanilkový extrakt. Nalijte směs na ořechy.
- Pečte v troubě asi 45 minut, dokud není náplň zlatavá.
- Nechejte koláč vychladnout a podávejte s šlehanou smetanou nebo zmrzlinou.





