21. 10. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si úžasnou chuť domácího pečeného kuřete s česnekem a tymiánem. Tento recept je jednoduchý na přípravu a zaručeně oslní vaše smysly. Ať už hledáte ideální nedělní oběd nebo chystáte pohodovou večeři pro rodinu, toto křupavé kuře s aromatickými bylinkami přinese na váš stůl okouzlující vůně a nezapomenutelný chuťový zážitek. Krok za krokem vás provedeme přípravou této lahodné pečínky, která si vás získá měkkým masem a zlatavou kůrčičkou. Připravte se na pochvalu, protože pečené kuře s česnkem a tymiánem bude novým oblíbencem vaší rodiny!
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 4 lžíce olivového oleje
- 8 stroužků česneku, oloupaných a lehce rozdrcených
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 citron, rozpůlený
- Pár snítek čerstvého tymiánu (nepovinné)
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Kuře důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Vnitřek kuřete osolte a opepřete, do břišní dutiny vložte rozpůlený citron a snítky čerstvého tymiánu.
- Zvenku kuře potřete olivovým olejem. Celé kuře posypte sušeným tymiánem, solí a pepřem.
- Rozdrcené stroužky česneku rozmístěte kolem kuřete na plech.
- Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud není kuře zlatavé a šťavnaté a vnitřní teplota u stehna dosahuje 74°C.
- Během pečení kuře občas polévejte výpečky z plechu, aby bylo kůže krásně křupavá.
- Hotové kuře nechte před krájením odpočinout asi 10 minut.




