16. 12. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku české kuchyně s naším receptem na pečené vepřové koleno s hořčicí. Dokonale křupavá kůrka a šťavnaté maso, to vše zdokonalené pikantní chutí hořčice. Recept je plný praktických tipů, jak dosáhnout perfektního výsledku. Ideální volba pro rodinný oběd nebo slavnostní večeři. Klikněte a připravte si pochoutku, která okouzlí každého milovníka tradičních českých specialit!
Suroviny
- 1 vepřové koleno (asi 1,5 kg)
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce mletého pepře
- 1 lžička kmínu
- 500 ml piva nebo vody
- Několik bobkových listů
Postup
- Koleno omyjte a osušte.
- Připravte si marinádu z dijonské hořčice, rozmačkaného česneku, soli, pepře a kmínu. Dobře promíchejte.
- Pomocí štětce nebo rukou rovnoměrně potřete koleno marinádou. Nezapomeňte, že marinádu můžete vtírat i do zářezů na koleni, pokud jste je udělali.
- Do pekáče vložte marinované koleno, přidejte pivo (nebo vodu) a bobkové listy.
- Pekáč přikryjte alobalem nebo pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 180°C.
- Pečte přibližně 2,5 až 3 hodiny. Během pečení koleno občas polévejte vypečenou šťávou. V polovině pečení koleno otočte, aby se rovnoměrně upeklo z obou stran.
- Po uplynutí pečicí doby koleno vyndejte, odstraňte alobal a ještě na krátký čas vložte zpět do trouby, aby kůže získala křupavost.
- Hotové koleno podávejte s vaším oblíbeným příložením, například s chlebem, bramborami nebo zelím.




