16. 11. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodnou pečenou kýtu se šťouchaným bramborem, který potěší vaše chuťové buňky. Jednoduché a chutné jídlo, které si zamilujete! Sledujte náš krok za krokem návod a staňte se opravdovým šéfkuchařem ve vlastní kuchyni. Užijte si lahodnou kombinaci mořských chutí a zástupu bylinek!
Suroviny
- 1 kýta
- 1 kg brambor
- 150 g másla
- olej
- sůl
- pepř
Postup
- Nejprve si připravíme pečící mísu a na ni vložíme kýtu, kterou jsme předem očistili a nakrájeli na menší kousky.
- Kýtu osolíme, opepříme a můžeme ji zakapat olejem pro lepší propečení.
- Předehřejeme troubu na 180 °C a kýtu pečeme asi hodinu, dokud není krásně zlatavá a měkká.
- Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Uvařené brambory scedíme, přidáme máslo a sešťoucháme vidličkou na hladkou kaši.
- Podáváme kýtu se šťouchanými brambory a můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo křupavou slaninou.




