20. 9. 2025
Autor: Stanislav Urban

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo brazilské kuchyně s receptem na Pikantní brazilské krevety Moqueca. Tento tradiční pokrm z Bahie vás okouzlí svou bohatou chutí a pikantním nádechem. Čerstvé krevety, lahodné kokosové mléko a aromatické bylinky v kombinaci se speciálními kořenímí, jako je paprika a koriandr, vytvoří nezapomenutelný gastronomický zážitek. Recept je snadno připravitelný a nabízí perfektní balance mezi pikantními a jemnými chutěmi. Ideální volba pro exotickou večeři s rodinou či přáteli. Uvařte si Moquecu a nechte se unést vlnou brazilského slunce a pohody přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g krevet (osolené a očištěné)
- 2 lžíce limetové nebo citronové šťávy
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 3 rajčata, nakrájená na kousky
- 1 lžíce papriky
- 1 lžička kajenského pepře (volitelné)
- 400 ml kokosového mléka
- Fresh cilantro (koriandr) nebo petržel na ozdobu
Postup
- Ve velké míse promíchejte krevety s limetovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Nechte marinovat po dobu 15-30 minut.
- V hluboké pánvi na středně silném ohni zahřejte rostlinný olej. Přidejte cibuli a smažte, dokud nezměkne.
- Přidejte zelenou a červenou papriku a smažte dalších 5 minut.
- Přidejte rajčata, papriku a kajenský pepř (volitelné) a vařte, dokud se směs trochu nesníží a zhoustne.
- Přilijte kokosové mléko a přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, snižte teplotu a vařte na mírném ohni 5 až 10 minut, aby se chutě spojily.
- Přidejte marinované krevety do pánve a vařte, dokud krevety nebudou plně uvařené (obvykle 3-5 minut).
- Moqueca je hotová, když jsou krevety pevné a průhledné.
- Před podáváním posypte čerstvým koriandrem nebo petrželí.




