6. 2. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Plněná arabská paprika – exotická chuťová bomba plná arabských koření a čerstvých bylinek. Výborný veganský pokrm, který potěší vaše chuťové buňky i žaludek. Připravte si ho k večeři nebo jako lahodný příspěvek na váš stůl. S naším jednoduchým receptem se stanete mistrem orientální kuchyně!
Suroviny
- 4 kusy velké arabské papriky
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sůl
- ½ lžičky mletého červeného pepře
- 400 g loupaných rajčat z konzervy
- 150 g dlouhozrnné rýže
- 500 ml kuřecího vývaru
- Čerstvá petrželová nať na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravíme papriky. Omyjeme je, odstraníme stonky a vydlabeme semínka. Papriky dáme na stranu.
- Na pánvi zahřejeme olivový olej. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažíme, dokud cibule nezměkne a nezezlátne.
- Přidáme mleté hovězí maso a opékáme, dokud nezbělá. Přidáme kmín, koriandr, sůl a mletý červený pepř. Promícháme a chvíli necháme dusit.
- Přidáme loupaná rajčata z konzervy a rozmělníme je vidličkou nebo mixérem. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut, aby se zesílil základ náplně.
- Mezitím si připravíme rýži. V hrnci dáme přivést kuřecí vývar k varu. Přidáme rýži a vaříme podle návodu na obalu, nejčastěji asi 15-20 minut, dokud není rýže uvařená.
- Papriky naplníme připravenou masovou směsí a zavřeme vršky paprik. Papriky uložíme kolmo do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku.
- Papriky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30-40 minut, dokud nezměknou a nezarumějí.
- Servírujeme papriky posypané čerstvě nasekanou petrželovou natí. Můžeme podávat s rýží a zakysanou smetanou.




