16. 4. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte oblíbený irácký recept na plněný baklažán plný exotických chutí a vůní. Tento lahodný pokrm vás okouzlí svou jedinečnou kombinací koření a plněného zeleninového náplně. Sledujte jednoduchý recept a připravte si tuto lahůdku, která potěší jak vaše chuťové buňky, tak i vaše oči.
Suroviny
- 2 středně velké baklažány
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 400 g rajčatového protlaku
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup
- Nejprve si připravíme baklažány. Omyjeme je, zbavíme stonku a rozpůlíme na poloviny. Každou polovinu nakrájíme dovnitř jako mřížku a posolíme. Necháme odstát cca 30 minut.
- Mezitím si připravíme nádivku. Na pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud masa nebude zbarvené.
- Přidáme koření (skořici, kmín, koriandr), promícháme a restujeme dalších pár minut.
- Přilijeme rajčatový protlak, osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme asi 10-15 minut, než se omáčka zahustí.
- Baklažány osušíme papírovým ubrouskem a potřeme je olivovým olejem. Vložíme je do pekáče a naplníme masovou směsí.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme baklažány asi 45 minut, dokud nejsou měkké a lehce zhnědnuté.
- Podáváme s rýží nebo chlebem. Dobrou chuť!




