27. 11. 2025
Autor: Eliška Krejčová
Quiche Lorraine s vůní Provence
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kulinářský poklad s receptem na Quiche Lorraine s vůní Provence! Tento tradiční francouzský koláč získává neodolatelné kouzlo díky přídavku bylinek z Provence. Perfektní kombinace křehkého těsta, kvalitní slaniny, smetanového lejka a aromatických bylinek přináší kus francouzského venkova přímo na váš stůl. Ideální pro brunch, oběd nebo lehkou večeři. Vyzkoušejte tento snadný recept a ponořte se do lákavých chutí Francie!

Suroviny

  • 250 g mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany na vaření
  • 200 ml mléka
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého sýra (např. gruyère)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, špetku soli a nakrájené máslo. Přidejte vejce a zpracujte těsto, dokud není hladké. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
  2. Předehřejte troubu na 190°C. Těsto vyválejte a vložte do formy na quiche. Předpečte korpus v troubě asi 10 minut.
  3. Na pánvi orestujte slaninu dozlatova. Rozložte ji rovnoměrně po předpečeném těstě.
  4. Ve velké míse smíchejte vejce, smetanu, mléko, sůl a pepř. Přidejte nastrouhaný sýr, tymián a rozmarýn. Promíchejte a nalijte směs do těsta.
  5. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, dokud není povrch zlatavý a vaječná směs ztuhla.
  6. Nechejte quiche před podáváním chvíli odpočinout. Podávejte teplé nebo vlažné.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *