27. 11. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kulinářský poklad s receptem na Quiche Lorraine s vůní Provence! Tento tradiční francouzský koláč získává neodolatelné kouzlo díky přídavku bylinek z Provence. Perfektní kombinace křehkého těsta, kvalitní slaniny, smetanového lejka a aromatických bylinek přináší kus francouzského venkova přímo na váš stůl. Ideální pro brunch, oběd nebo lehkou večeři. Vyzkoušejte tento snadný recept a ponořte se do lákavých chutí Francie!
Suroviny
- 250 g mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- Špetka soli
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 200 ml mléka
- 200 g slaniny
- 150 g tvrdého sýra (např. gruyère)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- V míse smíchejte mouku, špetku soli a nakrájené máslo. Přidejte vejce a zpracujte těsto, dokud není hladké. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
- Předehřejte troubu na 190°C. Těsto vyválejte a vložte do formy na quiche. Předpečte korpus v troubě asi 10 minut.
- Na pánvi orestujte slaninu dozlatova. Rozložte ji rovnoměrně po předpečeném těstě.
- Ve velké míse smíchejte vejce, smetanu, mléko, sůl a pepř. Přidejte nastrouhaný sýr, tymián a rozmarýn. Promíchejte a nalijte směs do těsta.
- Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, dokud není povrch zlatavý a vaječná směs ztuhla.
- Nechejte quiche před podáváním chvíli odpočinout. Podávejte teplé nebo vlažné.




