8. 9. 2025
Autor: Eliška Krejčová
Quiche Lorraine se slaninou
zdroj: Recepty 24/7

Chcete si připravit lahodné‍ Quiche ​Lorraine se slaninou? Tento tradiční francouzský recept je dokonalou kombinací​ křehkého⁤ těsta, křupavé slaniny,⁤ smetanové​ náplně a ⁣sýra. ​Ideální pro brunch, lehký oběd nebo večeři. Vyzkoušejte náš osvědčený recept⁤ a získáte‌ perfektně ​zlatavý quiche, který zaujme každého gurmána. Čtěte ​dál a staňte se mistrem ve vaření quiche!

Suroviny

  • 250⁤ g hladké mouky
  • 125 g másla ​vychlazeného a ⁣na ⁣kostky
  • Špetka soli
  • 1 ​lžíce studené⁤ vody
  • 200 g uzené slaniny
  • 4 velká vejce
  • 200 ⁤ml smetany ‌ke šlehání (30-36% ⁤tuku)
  • 100 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýra (ementál, gruyére ‍nebo čedar)
  • Sůl a ⁤čerstvě mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek

Postup

  • K přípravě‌ těsta smíchejte mouku, máslo a špetku soli v⁤ míse a pracujte rukama, dokud směs nevypadá​ jako hrubá mouka. Přidejte lžíci studené vody‍ a rychle ‍zpracujte do ⁤hladkého těsta. Nechte⁢ v chladu ‍odpočinout nejméně 30 minut.
  • Mezitím na ⁣pánvi vyškvařte na kostičky nakrájenou‌ slaninu do křupava a nechte okapat přebytečný tuk.
  • Ohřejte troubu na 180°C. Vymažte ‍koláčovou formu máslem‍ a⁣ vyválejte těsto tak,⁣ aby pokrylo dno ⁣a okraje formy.
  • V míse​ lehce rozšlehejte vejce, ⁣smetanu a mléko. Přidejte sůl, pepř a ​špetku muškátového oříšku.
  • Rovnoměrně⁣ rozložte ⁢slaninu a sýr na dno ⁢koláče a ⁢přelijte směsí vajec ⁤a smetany.
  • Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud není⁢ povrch zlatavý a střed pevný.
  • Nechejte⁤ vychladnout alespoň 10 minut před servírováním. Podávejte teplé ‌nebo ‍vlažné.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *