11. 10. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Bolognská omáčka ragù s parmazánem: Klasický recept na italskou šťavnatou omáčku ragù bolognese s jemně strouhaným parmazánem. Určitě si pochutnáte na tomto lahodném pokrmu plném chuti a aroma. S naším receptem snadno připravíte skvělou italskou specialitu ve svém vlastním kuchyňském prostoru. Nenechte si ujít tento kulinářský zážitek!
Suroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 větší větší rajčata
- 400 ml rajčatového protlaku
- 200 ml vývaru
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- olivový olej
- sůl, pepř, sušené bylinky (např. tymián, oregano)
- parmazán nastrouhaný na servírování
- 400 g těstovin
Postup
- Nejprve oloupejte a najemno nakrájejte cibuli, česnek, mrkev a rajčata.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem dozlatova.
- Přidejte mleté maso a restujte ho, dokud ztratí syrový vzhled.
- Přidejte nakrájenou mrkev a rajčata a poduste asi 5 minut.
- Přilijte rajčatový protlak, vývar a rajčatový koncentrát. Osolte, opepřete a přidejte sušené bylinky.
- Poduste na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny, občas promíchávejte. Pokud začne omáčka příliš hustnout, přilijte trochu vody.
- V mírně osolené vodě uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
- Hotové těstoviny sceďte a smíchejte s ragu bolognese.
- Servírujte posypané nastrouhaným parmazánem.




