21. 9. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácí rajské polévky s čerstvou bazalkou! Náš recept vám přinese lahodnou a zdravou polévku, která je ideální pro každou příležitost. Rajská polévka, bohatá na chutě a aroma díky čerstvé bazalce, je jednoduchá na přípravu a osvěží váš jídelníček. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto tradičního českého pokrmu, který potěší každého milovníka zdravé kuchyně. Připravte si tento výživný a barvitý pokrm, který zlepší každé vaše jídlo. Recept naleznete na našem webu – ideální pro rodinné obědy nebo jako lehká večeře!
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 800 g rajčat v konzervě, pokrájená
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka, nasekaná (přibližně 1 hrst)
- Smetana na podávání (volitelné)
Postup
- V hlubokém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a smažte do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a smažte ještě asi 1 minutu.
- Přidejte konzervovaná rajčata s jejich šťávou, zeleninový vývar a cukr. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku jemně vařit na mírném ohni asi 20 minut, dokud rajčata nezměknou a nezpění se.
- Polévku odstavte z ohně a přidejte nasekanou bazalku. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte, dokud není hladká. Doporučuji mixovat postupně a opatrně, aby nedošlo k nehodě kvůli horké polévce.
- Ochuťte polévku solí a pepřem podle chuti. Polévku podávejte horkou s trochou smetany na vrchu a posypanou další čerstvou bazalkou.




