1. 2. 2024
Autor: Roman Žák
Ratatouille salát
zdroj: Recepty 24/7

Ratatouille salát je osvěžující a chutný pokrm plný zeleniny. Tento recept kombinuje různé druhy zeleniny, jako jsou papriky, cuketa a rajčata, které jsou pečené spolu se směsí bylinek a olivového oleje. Tento salát je ideální jako předkrm nebo jako lehký letní oběd. Užijte si ho samotný nebo ho podávejte jako přílohu k jídlu.

Suroviny

  • 2 baklažány
  • 2 cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 paradajky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Čerstvé bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín, bazalka)
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Na začiatok si pripravíme zeleninu. Baklažány a cukety nakrájame na plátky hrúbky približne 1 cm. Papriky očistíme a nakrájame na pásiky. Cibuľu nakrájame na tenké krúžky. Paradajky nakrájame na polovice. Cesnak nadrobno nakrájame. Bylinky si nadrobno nasekáme.
  2. Na panvici si rozohrejeme olej a na ňom opečieme baklažány a cukety z oboch strán, kým nebudú zlatisté a mäkké. Vyberieme ich na tanier a dáme bokom. Do tej istej panvice pridáme ešte trochu oleja a opečieme papriky, cibuľu, paradajky a cesnak, kým nezmäknú. Môžeme pridať aj trochu byliniek na dochutenie. Ak je nám olej na panvici už vyčerpaný, pridáme ešte trochu.
  3. Kedykoľvek sa nám začnú plátky pripekať, odkladáme ich na tanier s opečenými baklažánmi a cuketami. Zároveň môžeme podávať porciu, ktorú sme práve opekli, takže si teplejší salát vychutnáme. Ak však chceme urobiť väčšiu porciu, pokračujeme v opekaní zvyšku zeleniny.
  4. Ak je všetka zelenina opečená a zmäknutá, spojíme ju na panvici a ešte chvíľku spolu prehrejeme, aby sa chute spojili. Dochutíme soľou, korením a pridáme ešte trochu čerstvých byliniek. Salát môžeme podávať teplý alebo studený, podľa chuti.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *