27. 8. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento lahodný recept na klasický francouzský pokrm – ratatouille zeleninový smaženec. Skvělá kombinace rajčat, cukety, baklažánu a papriky smažených na másle a dochucených bylinkami. Ideální pokrm pro vegetariány i milovníky zdravé stravy. Snažte se použít co nejkvalitnější čerstvé ingredience pro maximální chuťový zážitek.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 papriky (různých barev)
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Postup
- Na pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli s nastrouhaným česnekem na olivovém oleji.
- Pak do pánve přidáme nakrájené papriky, cukety a baklažány a dusíme je do změknutí.
- Přidáme nakrájená rajčata a necháme chvilku vařit, dokud nevznikne zeleninová omáčka.
- Při dochucujeme solí, pepřem a nasekanou čerstvou bazalkou.
- Pokud je smaženec příliš vodnatý, nechte ho provařit déle, nebo přidejte lžíci rajčatového protlaku.
- Servírujeme s kousky čerstvé bagety nebo jako přílohu k masu.




