6. 10. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo pravého italského rizota s naším podrobným receptem! Naučte se krok za krokem připravit toto oblíbené jídlo, které oslní každého milovníka italské kuchyně. Základem je kvalitní arborio rýže, čerstvé suroviny a správná technika vaření. Přidejte svoje oblíbené ingredience jako jsou houby, mořské plody nebo safrán a vytvořte dokonalé rizoto, které bude krémové a plné chuti. Idealní recept pro každou speciální příležitost nebo pohodovou večeři v kruhu rodiny. Klikněte a objevte tajemství skvělého italského rizota!
Suroviny
- 1 šálek arborio rýže
- 4 šálky teplého kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1/2 šálku bílého vína
- 50 g másla
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Soľ a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- V panvici na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit asi 2 minuty. Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
- Přidejte rýži do pánve a za stálého míchání opékejte, dokud nezačne rýže být průsvitná, asi 2 minuty.
- Zvyšte teplotu a přilijte bílé víno. Míchejte, dokud víno téměř úplně nevypaří.
- Pomalu přidávejte vývar, cca půl šálku vždy, a nechte rýži absorbovat tekutinu před přidáním další dávky. Míchejte často, aby rýže nezapékala na dno. Tento krok obvykle trvá asi 18-20 minut.
- Jakmile je rýže měkká, ale stále má „kousavost“, odstavte z ohně. Přidejte máslo a parmazán, dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte ihned, ozdobené dalším parmazánem nebo čerstvými bylinkami podle vaší volby.




