20. 12. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Risotto s houbami a pórky je lahodné pokrm, který spojuje krémovou rýži s lahodnými houbami a osvěžujícími pórky. Tento recept je dokonalou volbou pro milovníky italské kuchyně a chutných pokrmů. Vyzkoušejte ho ještě dnes a nechte se unést jeho bohatými chutěmi!
Suroviny
- 250g arborio rýže
- 200g smažených hub (žampiony, lanýže, hřiby)
- 1 střední pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 60g másla
- 50g parmazánu
- sůl, pepř, čerstvý tymián a petržel na dochucení
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, česnek a pokrájený pórek, dokud nezměknou.
- Přidejte rýži a nechte ji restovat, až se stane sklenatou, poté zalijte vínem a nechte vypařit.
- Postupně přilévejte horký vývar a neustále míchejte, dokud není rýže měkká a krémová (cca 18-20 minut).
- Přidejte smažené houby a máslo, promíchejte a povařte ještě 2-3 minuty.
- Přidejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
- Servírujte horké posypané strouhaným parmazánem a čerstvou petrželí.




