8. 10. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné a syté risotto s houbami a španělským sýrem! Tento recept kombinuje krémovou konzistenci rýže s intenzivní chutí hub a španělského sýru Manchego. Ideální jídlo pro milovníky italské kuchyně s několika přídavky španělského šarmu. Sledujte náš jednoduchý postup a připravte si toto lahodné jídlo doma!
Suroviny
- 200g arborio rýže
- 500g hub (např. žampiony nebo sušené houby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 100g španělského sýru (např. manchego)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 l vývaru (zeleninový nebo hovězí)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a restujte je dozlatova.
- Přidejte rýži a restujte ji krátce, dokud není sklematělá.
- Postupně přilévejte vývar, aby rýže měla dostatek tekutiny na vaření. Vařte na mírném ohni a občas míchejte.
- Když je rýže téměř hotová, vmíchejte máslo a nastrouhaný španělský sýr. Dochutíme solí a pepřem.
- Při podávání můžete posypat nasekanou petrželkou a dochutit ještě strouhaným španělským sýrem.




