2. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Risotto se šafránem a houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objavte tajemství dokonalého risotta se šafránem a houbami! Tento recept Vás provede krok za krokem, jak připravit krémové, bohaté a aromatické risotto, které oslní Vaše chuťové pohárky. Dozvíte se, jaké ingredience potřebujete a jaké kuchařské techniky použít, aby jídlo bylo právě tak, jak má být. Recept je ideální pro speciální příležitosti nebo pro pohodový večer doma. Vyzkoušejte náš recept na risotto se šafránem a houbami a připravte si luxusní večeři snadno a rychle!

Suroviny

  • 250 g risotto rýže (Arborio nebo Carnaroli)
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 šálky čerstvých hub, nakrájených (ideálně shitake, hříbky nebo žampiony)
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nakrájené
  • 50 ml bílého vína
  • Šáfránové nitě, několik
  • 50 g parmezánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. V hluboké pánvi nebo širším hrnci rozehřejte olivový olej a polovinu másla. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
  2. Přidejte česnek a houby a smažte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
  3. Přidejte risottovou rýži a orestujte ji společně s houbami, dokud není obalená tukem a mírně průhledná.
  4. Zalijte bílým vínem a míchejte, dokud se víno téměř nevypaří.
  5. Mezitím si v malé misce připravte několik nití šafránu rozpuštěných v troše horkého vývaru, nechte působit pár minut, aby šafrán uvolnil barvu a aroma.
  6. Do rýže postupně přilévejte horký vývar, po každé dávce míchejte, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu.
  7. Přidejte šafránovou směs a pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud rýže není uvařená al dente. Tento proces trvá přibližně 18-20 minut.
  8. Ke konci vaření vmíchejte zbylé máslo a nastrouhaný parmezán, dobře promíchejte, dokud risotto není krémové a sýrem rovnoměrně propečené.
  9. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  10. Pokud chcete, můžete při servírování přidat ještě trochu nastrouhaného parmezánu a čerstvě mletý černý pepř.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *